Wilt u deze informatie uitprinten of downloaden? Klik dan hier.

Voorbereidingen en leggen van graszoden

1: Het verwijderen van bestaande graszoden

Wilt u uw huidige graszoden vervangen? Dan moeten deze uiteraard verwijderd worden. U kunt hierbij effectief gebruik maken van een graszoden snijmachine. Hierbij worden de oude graszoden losgesneden van de ondergrond, waarna u ze eenvoudig kunt verwijderen. Dit zorgt tevens voor minder werk met het egaliseren van de ondergrond. U kunt er ook voor kiezen om uw huidige graszoden om te spitten, dit kan zowel handmatig als met behulp van een tuinfrees. Hierbij verdwijnen uw oude graszoden in de grond en hoeft u uw oude graszoden niet af te voeren. Als u voor het frezen voedingsstoffen opbrengt, worden deze in dezelfde werkgang in de grond vermengd. U heeft op deze manier wel iets meer werk met het egaliseren van de grond.

 Bekijk onze uitgebreide video.

aanleggen-1


2: Omspitten, aanstampen en egaliseren van de ondergrond

Welke van de drie bovenstaande methodes u ook kiest om uw oude graszoden te verwijderen, ze zijn alle drie goed. De werkwijze bepaalt geenszins het resultaat. Belangrijk is dat u de ondergrond vlak, vast en vrij van stenen en wortels maakt, voordat u start met graszoden leggen.
Wanneer u geen oude graszoden vervangt of heeft gekozen voor het verwijderen van uw oude graszoden met behulp van een graszoden snijmachine, moet de grond allereerst nog omgespit worden. Zorg er hierbij altijd voor dat de schone grond bovenop ligt!
Na het omspitten moet de ondergrond ‘aangestampt’ worden, zodat de ondergrond vlak en vast wordt. U kunt de aarde zelf ‘aanstampen’ en met een hark vlakstrijken. Ook kunt u eventueel gebruik maken van een wals (roller), waarmee de ondergrond goed aangedrukt wordt. Bij zware grondsoorten adviseren wij u om teelaarde op te brengen na deze bewerking, zodat u met deze grond makkelijk de toplaag kunt egaliseren. Gebruik een hark voor de eerste ‘grove’ egalisatie. Herhaal het harken en walsen totdat de grond mooi egaal vast is en er geen verzakkingen meer zichtbaar zijn. Tijdens dit werk kunt u tevens ook voedingsstoffen in de toplaag in brengen zodat de graszoden beter aangroeien.

Gebruik een (pallet) plank om de toplaag mooi egaal af te strijken. Daarna kunt u de ondergrond afwerken door een fijne egalisatie, hark hierbij de grond ongeveer 2 centimeter diep los. Uiteindelijk dient de ondergrond goed egaal verdicht te zijn. Dit is belangrijk om na zakkingen te voorkomen. De maaier zal dan niet in de verzakkingen lopen, het gras scalperen, en lelijke plekken achterlaten op uw nieuwe gazon!
LET OP: Zorg ervoor dat de hoogte van de ondergrond altijd 2 centimeter lager is dan het ‘terraspeil’.
LET OP: Zorg ervoor dat de ondergrond licht vochtig is, voordat u begint met het leggen van de graszoden. Zeker op zomerse dagen kan de zon de grond opwarmen, waarbij de wortels van de graszoden kunnen verbranden.

 

aanleggen2


3: De graszoden leggen!

Begin altijd langs een rechte kant. Start met het leggen van de graszoden, indien mogelijk, vanaf het verste punt in de tuin gezien vanaf de aanvoerlijn. Begin altijd in een rechte hoek van de tuin en zorg dat de graszoden goed aansluiten aan het terras of de stoeprand. Op deze manier hoeft u niet telkens over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Gebruik een plankje of span een touw om een rechte lijn te verkrijgen. Snijd de graszoden met de schop of een mes.

Tip: De Graszoden kunt u probleemloos met een scherp mes op de juiste lengte afsnijden.
U kunt de graszoden eenvoudig met een schop snijden. Wanneer het niet alleen ‘rechte’ vormen zijn, is het gebruik van een mes aan te raden. Verder is het aan te raden om, indien mogelijk, het overgebleven stuk om te draaien en te plaatsen in de volgende te leggen baan. Rol de graszoden strak langs elkaar uit. Zorg er voor dat de graszoden goed tegen elkaar gedrukt zijn en strak uitgerold worden. Leg de grasrollen zoveel mogelijk in half-verband, net zoals een gemetselde muur. Hierdoor komen de graszoden mooi strak naast elkaar te liggen en sluiten ze goed op elkaar aan.

U kunt hierbij gebruik maken van de plank, om de graszoden nog even goed tegen elkaar aan te drukken. Klop de graszoden vervolgens nog goed aan of gebruik hiervoor de wals. Loop niet over de graszoden! Probeer zo min mogelijk over de zojuist gelegde graszoden te lopen. Indien dit noodzakelijk is, gebruik dan planken om een tijdelijk aanvoerpad te maken. Hiermee voorkomt u schade aan de jonge grasmat. Het zou uiteraard zonde zijn als de nieuwe grasmat hierdoor schade oploopt.
Na het leggen, dient u direct te sproeien. Begin zo snel mogelijk met water geven. U kunt elk uur van de dag water geven, ook in de felle zon. Zeker bij zomers weer raden wij u aan 3x daags te sproeien. Bij het leggen van de graszoden moet u al meteen beginnen met sproeien als u een gedeelte klaar heeft. Wacht niet totdat het hele grasveld klaar is. Heel verraderlijk zijn de dagen waar het koud is en er veel wind staat, ook dan droogt de grond heel snel uit. Zorg ervoor dat u een aantal dagen na leggen overvloedig sproeit en vervolgens regelmatig. U kunt eenvoudig zelf controleren of de ondergrond goed nat is, door de graszoden op te tillen. Controleer dit regelmatig, totdat de graszoden vastgegroeid zijn.

 

aanleggen3

 

 

Ook topclubs kiezen voor de Hendriks kwaliteit